skip_to_content
(NL)

CORONA-KOORTS

02/07/2020De Strip architects

CORONA-KOORTS

Paradoxaal genoeg willen wij een pleidooi houden voor continuïteit en bedachtzaamheid in deze (her)denkoefening van de (on)bouwde omgeving in post-corona tijden. Wij willen waakzaam zijn voor het gevoel van urgentie dat Corona vaak vergezelt. Als architecten mogen we ons niet laten verleiden tot overhaaste beslissingen en een totale breuk met het verleden. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van het momentum dat Corona creëert de kansen die vrij komen te liggen om op een duurzame, verankerde manier een nieuwe samenleving vorm te geven.

Onze vrees baseert zich vooral op de lessen die getrokken kunnen worden uit de jaren ’60, toen. Waarin een overmatig geloof in ‘de nieuwe samenleving’ heeft geleid tot veel architecturale en sociale schade. Grote gecentraliseerde projecten die diep insneden in het over generaties gegroeide stadsweefsel. De gevolgen van dit postmoderne tijdperk zijn nog voel- en zichtbaar in het bijzonder in Brussel.

Voordat we schetsen en plannen gaan uittekenen, is het belangrijk om de ruimte rondom ons op een andere, meer gelaagde manier te begrijpen mét aandacht voor processen die voor Corona reeds aanwezig waren. Om te beginnen heeft social -of juister physical- distance nagenoeg niets veranderd aan de groeiende class-distance. Sociale gelijkheid blijft voor ons daarom een basisinsteek in deze herdenkoefening.

Zo springt het reeds gekende fenomeen/probleem/opportuniteit van leegstand opnieuw in het oog. In Brussel alleen staat er 6. 500 000 m2 aan gebouwen en bureaus leeg. Tijdens Corona werd aangetoond dat de administratie en grote bedrijven efficiënt kunnen blijven werken via (meer) telewerk. Een verdere uitbreiding van leegstaande gebouwen post-Corona tijden is dus niet ondenkbaar. Wat kunnen we doen met deze vrijgekomen ruimte? Hoe kunnen deze ruimtes op een andere manier gebruikt worden?

Een mogelijkse piste is om na te denken over een gemengd gebruik van ruimte, waar verschillende bevolkingsklassen elkaar ontmoeten. Of nog, kan deze leegstand een deel van de oplossing vormen voor het tekort aan (sociale) woningen (weer in het bijzonder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar meer dan 40.000 kandidaat-huurders wachten op een sociale woning), crèches, scholen, lofts ….?

De Strip architects is a Brussels based socio and architectural design team, dominantly strives to fight against project-discrimination / deliberate project solution for everyone.

www.destrip.be